Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Zelfgemaakte boter

Ingrediënten

  • 500 g slagroom

Extra nodig 

  • keukenmachine met garde
  • bakpapier

 Werkwijze

Klop de slagroom op in de keukenmachine. Na een paar minuten is hij luchtig en romig (foto 1). Na nog een paar minuten kloppen merk je dat de slagroom begint te veranderen van structuur: hij wordt rul en stijf en ook al wat geler van kleur (foto 2). Blijf je nog langer kloppen, dan wordt de massa steeds korreliger, tot het vocht en het vet zich duidelijk van elkaar scheiden (foto 3). Let op: dit kan nogal een gespetter zijn.

Giet het vocht af. Pak de solide gele vetmassa bij elkaar en kneed dit onder de kraan goed door. Door de boter op deze manier te wassen, voorkom je dat hij snel ranzig wordt.

Vorm een mooi blok van de boter en verpak in bakpapier.