Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Wit desembrood

Ingrediënten voor 2 stuks van ca. 400 g

  • 400 g tarwebloem
  • 100 g desem
  • 2 g gist
  • 8 g zout
  • 230-240 g water

Extra nodig

  • plastic bak met deksel, ingevet
  • deegkleedje (of schone theedoek)
  • 2 rijsmandjes, bestoven met bloem
  • plastic(folie)
  • bakplaat, ingevet en bestoven met (rogge)bloem
  • scherp (scheer)mesje

Werkwijze

  • Meng de ingrediënten en kneed ze tot een soepel deeg. Het blijft min of meer slap, maar je moet het wel kunnen hanteren.
  • Leg het deeg in de plastid bak en laat minimaal 30 minuten rijzen; het rijsproces moet duidelijk op gang zijn gekomen.
  • Vouw het deeg voorzichtig op: één keer in de lengte en één keer in de breedte. Doe dit voorzichtig, want je wilt zoveel mogelijk de lucht in het deeg vasthouden (niet ontgassen). Doe het deksel weer op de bak en laat opnieuw 30-45 minuten rijzen.
  • Vouw het deeg nogmaals één keer in de lengte en één keer in de breedte.
  • Neem het deeg uit de bak, verdeel in 2 gelijke stukken en bol voorzichtig op. Laat 30 minuten rijzen tussen met bloem bestoven deegkleedjes.
  • Bol de deegstukken nogmaals op en leg in rijsmandjes, met de sluiting naar boven. Als je geen rijsmandje hebt, kun je ook een non woven haarnetje in een plastic kom leggen en het deeg daarin leggen. Laat 15 minuten buiten de koelkast rijzen en dek af met plastic; let op dat het deeg niet in aanraking komt met het plastic. Leg het deeg nu 12-24 uur in de koelkast.
  • Neem het deeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden Celsius.
  • Draai de rijsmandjes voorzichtig om boven de bakplaat, zodat de deegbollen erop rollen met de sluiting naar onder. Decoreer het brood eventueel door met een scherp mesje inkepingen te maken in de bovenkant van het brood; ga niet te diep. Schuif de broden in de oven, verlaag de oventemperatuur na het inschieten naar 210 graden Celsius en bak 25-30 minuten.