Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Tijgereclairs met cashewpraliné 

Ingrediënten 

Voor de eclairs

  • 100 g water
  • 100 g melk
  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • snuf zout
  • 200 g ei

Voor het tijgerlaagje 

  • 100 g koude boter, in blokjes
  • 100 g bloem
  • 100 g basterdsuiker

Voor de cashewpraliné 

  • 160 g suiker
  • 200 g cashews, geroosterd
  • scheutje arachideolie (optioneel)

Voor de mousseline 

  • 340 g volle melk
  • 65 g eidooier
  • 20 g bloem
  • 20 g maizena
  • 65 g suiker
  • 65 g boter
  • snuf zout
  • 100 g cashewpraliné
  • 225 g boter, op kamertemperatuur

Extra nodig 

  • keukenmachine met bisschop
  • 2 spuitzakken met glad spuitmondje
  • bakplaat, ingevet
  • deegroller
  • spuitzak met Saint-Honoréspuitmondje*

* Geen Saint-Honoréspuitmondje in huis? Je kunt ook een glad of gekarteld spuitmondje gebruiken.  

Werkwijze 

Voor de eclairs 

  • Verwarm de oven voor op 180 ⁰C boven- en onderwarmte. 
  • Breng voor de eclairs het water en de melk met de boter aan de kook. 
  • Neem de pan van het vuur en voeg onmiddellijk de bloem en het zout toe. Roer goed.
  • Zet de pan terug op het vuur en gaar het beslag tot een lichte vetfilm op de bodem van de pan achterblijft. 
  • Neem de pan weer van het vuur en doe de massa over in de kom van de keukenmachine. Voeg één voor één de eieren toe; roer tussendoor goed en zorg dat het eerste ei helemaal is opgenomen voordat je het volgende ei toevoegt. 
  • Doe het beslag in een spuitzak met glad spuitmondje en spuit in banen van ca. 12 cm lang op de bakplaat. 
  • Meng alle ingrediënten voor het tijgerlaagje tot een homogeen deeg en rol uit op ca. 2 mm dikte. Snijd in plakjes van ca. 12 x 2½ cm en leg op iedere eclair één deegplakje. 
  • Bak de eclairs in ca. 20 minuten gaar. Laat afkoelen.

Voor de cashewpraliné 

  • Kook de suiker met een scheut water tot een goudbruine karamel; niet roeren!
  • Giet de karamel over de cashews en laat uitharden.
  • Vermaal de cashewkaramel in de foodprocessor tot een gladde pasta. Is de praliné te droog? Voeg dan een klein scheutje arachideolie toe. Weeg 100 g praliné af voor de mousseline en doe de rest in een spuitzak met glad spuitmondje.

Voor de mousseline 

  • Maak een papje van de eidooiers, bloem, maizena en een scheut melk. 
  • Breng de rest van de melk aan de kook. Neem de pan van het vuur en giet de warme melk al roerend bij het custardpapje. 
  • Giet alles terug in de pan en laat al roerende op laag vuur ca. 3 minuten garen. 
  • Neem de pan weer van het vuur en voeg de boter, het zout en de cashewpraliné toe. Laat afkoelen. 
  • Klop de mousseline en de zachte boter in de keukenmachine op lage tot middelhoge snelheid in ca. 5 minuten tot een bleekwitte, zachte crème. Doe in een spuitzak met Saint-Honorémondje. 

Voor de afwerking 

  • Snijd de eclairs over de lengte open en spuit op de bodems een laag cashewpraliné. 
  • Spuit al zigzaggend een decoratieve laag mousseline op de praliné en leg de bovenkant van de eclairs hier voorzichtig tegenaan. 
  • Decoreer naar eigen inzicht, bijvoorbeeld met gekaramelliseerde cashews en chocoladeschildjes.