Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Plukbrood

Ingrediënten voor 2 stuks

  • 250 g bloem
  • 4 g zout
  • 8 g verse gist
  • 10 g krokantbroodpoeder
  • 150 g water
  • roggebloem om te bestuiven 
  • zaden en pitten naar keuze
  • geraspte kaas

Extra nodig

  • kwastje
  • 2 taartpannen van ca. 20 cm ø, ingevet en bestoven met rijstemeel

Werkwijze

Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg: eerst 3 minuten op lage snelheid, daarna nog eens 5-6 minuten op hogere snelheid. Als je het deeg zo dun kunt uittrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken, is het goed. Bol op en laat ca. 15 minuten rijzen.

Ontgas het deeg, verdeel in 14 stukjes van ca. 30 g en bol op. Bestrijk de bovenkant van de bolletjes lichtjes met water en druk in de zaden en pitten naar keuze. Leg de bolletjes met de topping naar boven in bloemvorm in de taartpan en laat ca. 60 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 210 °C.

Bestooi met wat geraspte kaas en bak de plukbroden in ca. 20 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen. 

Tip 

Je kunt ook een plukbrood maken zonder taartpan. Leg de bolletjes dan op een met rijstemeel bestoven bakplaat tegen elkaar aan, bijvoorbeeld in een vierkant, en volg verder de werkwijze in het recept.