Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Oranje tompoucen

Ingrediënten voor 8-10 stuks

1 rol bladerdeeg (ca. 270 g)

Voor de Zwitserse room
175 g melk
18 g suiker
18 g custardpoeder
½ vanillestokje
250 g slagroom, gezoet en opgeklopt
2 bl gelatine, geweekt in ruim koud water

Voor de slagroom
300 g slagroom
30 g suiker

Voor de fondant
200 g fondant
oranje kleurstof 

Extra nodig
bakplaat, ingevet
plaatje of diep bord
plasticfolie
keukenthermometer
2 spuitzakken
kwastje
kartelmes
paletmes

Werkwijze

Voor het bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote rechthoekige plak van ca. 40 x 24 cm (ca. 2 mm dikte). Bekleed hiermee de bakplaat.
  • Bak het bladerdeeg in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Voor de Zwitserse room

  • Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe.
  • Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken.
  • Giet de room uit op een plaatje en laat afkoelen; dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom los. Roer eerst een beetje van de slagroom erdoor en vervolgens ook de rest.
  • Verwarm de gelatine met een klein beetje aanhangend water tot hij is opgelost en roer door de room. Laat kort opstijven in de koelkast.

Voor de slagroom

  • Klop de slagroom op met de suiker en zet koel weg tot gebruik.

Voor de fondant

  • Verwarm de fondant in een pannetje tot ca. 37 ⁰C en roer glad; voeg eventueel een beetje eiwit of water toe om de fondant wat af te slappen (met eiwit gaat fondant extra glanzen en hardt hij mooi uit).
  • Breng de fondant op kleur met oranje kleurstof.

Afwerking

  • Snijd het bladerdeeg met een kartelmes voorzichtig in lange banen van 11 cm breed.
  • Leg één bladerdeegbaan op de werkbank, met de plaatkant naar boven.
  • Spuit met een spuitzak rechte banen Zwitserse room op het bladerdeeg.
  • Spuit met een spuitzak rechte banen slagroom op de Zwitserse room. Dek af met een tweede laag bladerdeeg en druk goed aan.
  • Giet de fondant over de bovenkant van het bladerdeeg en smeer dit liefst in één keer of een paar keer netjes glad met een paletmes. Smeer met een schoon paletmes ook de zijkanten van de tompouce af.
  • Laat het glazuur kort aandrogen in de koelkast. Snijd daarna de randen van het bladerdeeg netjes bij en snijd de tompouce daarna in banen van 4 cm breed.

 

Zelf het lekkerste bladerdeeg maken?

Je vindt het recept in nummer 21 van Robèrts magazine Meesterlijk
 

Bestel nu

 

 

Liever tompoucen van Robèrt?

Tot en met Koningsdag zijn Robèrts oranje tompoucen verkrijgbaar in onze winkel en webshop. 
 

Bestel nu