Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Kniepertjes

Kniepertjes en nieuwjaarsrolletjes: soms worden er verschillende recepten voor deze twee lekkernijen gebruikt, maar je kunt voor nieuwjaarsrolletjes ook het recept van kniepertjes afslappen met extra water. Zo kun je de wafeltjes na het bakken gemakkelijk rond het uiteinde van een garde of pollepel rollen.

Ingrediënten

  • 500 g bloem
  • 400 g witte basterdsuiker
  • 1 tl kaneel (of gemalen anijszaad)
  • snuf zout
  • 250 g boter, gesmolten
  • 2 eieren
  • water
  • gesmolten boter om in te vetten

Voor de vulling

  • 250 g slagroom
  • 25 g suiker

Extra nodig

  • zeef
  • kniepertjesijzer
  • kwastje
  • ijsknijper (of eetlepel)
  • garde of pollepel
  • spuitzak met gekarteld spuitmondje

Werkwijze

  • Zeef de bloem en meng met de suiker, de kaneel en het zout. Roer de gesmolten boter en de eieren erdoorheen en zoveel water dat er een soepel deegje ontstaat. Voor nieuwjaarsrolletjes voeg je nog wat extra water toe, voor een beslag dat ongeveer zo dik is als stevige brintapap.
  • Verwarm het kniepertjesijzer en vet in met gesmolten boter. Schep met een ijsknijper steeds een afgemeten hoeveelheid beslag in het ijzer, knijp dicht en bak de wafeltjes in een paar minuten om en om lichtgoudbruin en gaar.
  • Maak je kniepertjes? Laat de wafels dan na het bakken afkoelen op de werkbank. Maak je nieuwjaarsrolletjes? Rol de wafeltjes dan direct als ze uit het ijzer komen om het uiteinde van een garde of pollepel tot rolletjes; houd even vast tot ze voldoende zijn uitgehard om in vorm te blijven en laat verder afkoelen.
  • Klop de slagroom op met de suiker en vul de nieuwjaarsrolletjes voor het serveren royaal met slagroom.