Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Kerststol

Ingrediënten voor 2 stuks

  • 350 g bloem
  • 25 g gist
  • 50 g ei
  • 35 g witte basterdsuiker
  • 7 g zout
  • rasp van ½ citroen
  • 30 g boter
  • 30 g margarine
  • 210 ml water
  • 350 g rozijnen, winddroog
  • 70 g noten naar keuze, fijngehakt
  • 300 g amandelspijs
  • losgeklopt ei om af te strijken
  • gesmolten boter om te bestrijken
  • poedersuiker (of decoreersneeuw, zie tip)

Extra nodig

  • deegsteker
  • deegkleedje, bestrooid met bloem
  • bakplaat, ingevet en bestoven met bloem

Werkwijze

  • Meng alle ingrediënten, behalve de rozijnen, de noten en de spijs, door elkaar. Kneed dit met de hand of in de keukenmachine tot een soepel, niet te stevig deeg (anders lukt het niet om de vulling te verwerken).
  • Voeg de rozijnen en noten toe: steek het deeg open met een deegsteker, voeg een deel van de rozijnen en noten toe en vouw het deeg weer dicht. Herhaal dit al knedend tot alle rozijnen en noten in het deeg zitten. Als het goed is, zijn alle rozijnen bedekt met een laagje deeg (rozijnen die niet bedekt zijn, verbranden in de oven).
  • Verdeel het deeg in 2 stukken en bol op. Dek af met het deegkleedje en laat 15-30 minuten rijzen.
  • Rol het deeg op een met bloem bestrooid werkblad van het midden uit tot een ronde plak, waarbij de boven- en onderkant iets dikker zijn.
  • Rol 2 gelijkmatige pillen van de spijs, waarbij de uiteinden iets taps toelopen, en leg ze in het midden van de deegcirkels.
  • Vouw het onderste deel van de deegcirkels over de spijs heen dicht; houd de spijs met je hand op z’n plaats en druk het deeg rondom de spijs goed aan. 
  • Leg de stollen op de bakplaat, bestrijk met losgeklopt ei en laat nog 30 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
  • Schiet de stollen in op 200 ⁰C, zet de temperatuur daarna terug naar 180 ⁰C en bak de stollen in ca. 35 minuten gaar.
  • Bestrijk de stollen royaal met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.

Tip

Poedersuiker wil nog weleens wegsmelten op een product. Decoreersneeuw (poedersuiker met zetmeel) blijft wel zichtbaar. Het is onder andere te koop via internet, bij groothandels en gespecialiseerde leveranciers in de bakkerijbranche.

Robèrt doet 't voor

Zien hoe Robèrt stol maakt? Bekijk dan de instructievideo.