Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

In karamel gekonfijte ananas

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 1 ananas
  • 150 g suiker
  • 50 g glucose
  • 50 g water
  • 70 g verse jus d’orange
  • 1 vanillestokje
  • 1 kaneelstokje

Extra nodig

  • steelpan
  • kleine pan
  • hittebestendige spatel

Werkwijze

  • Snijd het boven- en onderkapje van de ananas. Zet de ananas neer en snijd van boven naar beneden de schil eraf; neem daarbij goed de ‘ogen’ mee. Snijd het vruchtvlees van boven naar onder in kwarten en snijd de harde kern weg. Snijd de kwarten elk in 2-3 lange parten.
  • Kook in een steelpan een karamel van de suiker, de glucose en het water. Draai de pan af en toe rond voor een gelijkmatige verhitting, maar roer niet. Breng ondertussen in een ander pannetje de jus d’orange tegen de kook aan. Neem de karamel van het vuur zodra de suiker volledig gekaramelliseerd is en giet voorzichtig de jus d’orange erbij – pas op, dit gaat enorm borrelen. Warm het geheel al roerend met een hittebestendige spatel op laag vuur nog even goed door tot je een gladde karamel hebt.
  • Neem de pan van het vuur en slap de karamel af met water om hem vloeibaarder te maken. Snijd het vanillestokje overlangs open en schraap het merg eruit. Doe het vanillemerg én het vanillestokje bij de karamel. Voeg ook het kaneelstokje en de ananasparten toe. Zet de pan op heel laag vuur en laat de ananas zo in ca. 1 uur heel zachtjes garen.
  • Serveer de gekonfijte ananas naar eigen inzicht. Robèrt maakte er een luxe bordje van met quenelles van slagroom en crémeux van passievrucht, maar ‘gewoon’ met vanille-ijs en slagroom is ook verrukkelijk.