Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Gangmakers

Ingrediënten

Voor 10 stuks

  • 150 g bloem
  • 100 g boter
  • 50 g suiker
  • ½ ei
  • snuf zout
  • frambozenconfiture
  • 2-3 ringen ananas uit blik, uitgelekt

Voor het cakebeslag

  • 4 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g boter
  • 200 g patentbloem
  • rasp van 1 limoen
  • snuf zout

Voor de afwerking

  • abrikozenconfiture
  • fondant

Extra nodig

  • keukenmachine met bisschop
  • plasticfolie
  • deegroller
  • keukenthermometer
  • 10 ringen van 8 cm Ø, ingevet
  • bakplaat, bekleed met bakpapier
  • spuitzak
  • kwastje

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 170 ⁰C boven- en onderwarmte.
  • Meng de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter en het ei toe en kneed alles kort tot een soepel deeg. Verpak in plasticfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Neem het deeg uit de koelkast, kneed kort door om het weer wat soepeler te maken en rol uit op 2-3 mm dikte.
  • Steek 10 rondjes uit het deeg en leg op de bakplaat met de ringen er nog omheen. Breng op ieder deegrondje een dot frambozenjam aan (met een theelepeltje of met een spuitzak) en zet weg tot gebruik.
  • Bereid het cakebeslag: verwarm de eieren, suiker en limoenrasp al roerende in een pannetje tot 37 ⁰C en klop de massa daarna luchtig in de keukenmachine.
  • Smelt de boter tot hij bijna kookt, maar laat hem niet echt koken.
  • Spatel als de eieren voldoende luchtig geklopt zijn – het is nu een schuimig, bleekwit beslag – eerst de bloem erdoor en vervolgens geleidelijk de boter. Giet het cakebeslag tot 3/4 in de ringen.
  • Snijd de ananas in kleine driehoekjes en leg in iedere ring 3 stukjes ananas.
  • Bak de gangmakers in 20-25 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen.
  • Verwarm de fondant in een pannetje – niet boven de 36 ⁰C – en slap indien nodig nog wat extra af met een beetje water.
  • Bestrijk de gangmakers eerst met licht verwarmde abrikozenconfiture en vervolgens met de fondant. Laat uitharden.