HomeReceptenDuivekater

Duivekater

gardegardegarde Moeilijk
© Meesterlijk van Robèrt - Duivekater
garde Bereiden

50 minuten

Wachten

1 uur 30 min.

Bakken

35 minuten

Woon je in Noord-Holland, dan is de kans groot dat je de duivekater kent. Rond Amsterdam en de Zaanstreek eten ze dit zoete witbrood tijdens feestdagen als Pasen, Pinksteren en Kerstmis.

garde Bereiden

50 minuten

Wachten

1 uur 30 min.

Bakken

35 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Meer over de duivekater

Een zoet witbrood dat met Pasen, Pinksteren en kerst in Noord-Holland wordt gegeten, vooral rond Amsterdam en in de Zaanstreek: dat is de duivekater (ook wel bekend als deuvekater). Een feest op de broodplank – vers, maar liever nog een paar dagen oud. Pas dan komt de smaak volgens de kenners echt tot zijn recht.

Herkomst duivekater

Zoals het een streekgerecht betaamt, heeft de duivekater een lange historie. Waarschijnlijk werd de basis zo’n tweeduizend jaar geleden al gelegd. De Germanen brachten middenin de winter offers aan de goden om hen gunstig te stemmen, onder meer in de vorm van geslachte dieren. Later werden er alleen nog botten geofferd en uiteindelijk ging men over op offerbrood in de vorm van beenderen. Met een beetje fantasie zie je in de huidige duivekater – langwerpig met knobbels aan de uiteinden – nog steeds de vorm van een bot met vlees eraan.

Decoraties

De duivekater is een zoet wit vloerbrood, wat wil zeggen dat het op de stenen vloer van de oven of op een bakplaat wordt gebakken en dus niet in een bakvorm. Van oudsher brachten bakkers hun eigen decoraties aan door het brood met een mes of schaar in te snijden of knippen. Zo kon iedereen zien wie het brood had gebakken. Nog steeds wordt de duivekater voorzien van decoraties, die soms ook nog iets zeggen over de herkomst van het brood.

Oud brood

Het originele recept voor de duivekater is volgens diverse bakkers een geheim, maar een aantal basisingrediënten staat vast. Dat zijn bloem, boter, suiker, gist en citroenschil. Er zijn dan ook verschillende recepten én soorten duivekaters. Hoewel veel mensen hun brood het liefst kraakvers eten, geldt dat niet voor de duivekater. Die zou juist lekkerder worden als je ’m een paar dagen na het bakken pas opeet. Je serveert het brood traditioneel in dunne plakken met een lik boter erop.  

Meer luxe brood bakken?

Heb je de smaak van luxe brood te pakken? Probeer dan ook eens deze luxe vlechtbroodjes of dit plukbrood met zaden en pitten!

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer