Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Duivekater

Ingrediënten

  • 400 g bloem
  • 20 g verse gist
  • 175 g melk
  • 75 g suiker
  • 8 g zout
  • citroenrasp naar smaak
  • 40 g boter, gesmolten en weer wat afgekoeld
  • losgeklopt ei om te bestrijken

Extra nodig 

  • keukenmachine met bisschop
  • deegkleedje (of schone theedoek)
  • bakplaat, ingevet
  • scherp mes
  • kwastje

Werkwijze 

  • Maak een voordeeg door 250 g bloem te mengen met de gist en de melk. Laat 30 minuten rusten in de kom; dek af met een deegkleedje.
  • Verwarm de oven voor op 210 ⁰C boven- en onderwarmte.
  • Meng de rest van de ingrediënten erdoor en kneed alles tot een stvig, maar soepel deeg. Als je het zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken, is het goed. Bol het deeg op en laat 15 minuten rusten tussen een met bloem bestoven deegkleedje.
  • Punt het deeg op tot een langgerekt puntmodel – ca. 50 cm – en leg op de bakplaat.
  • Snijd de punten aan beide uiteinden met een mes ca. 10 cm in. Rol de 2 punten die hierdoor aan beide zijden ontstaan naar binnen toe op. 
  • Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er naar eigen inzicht een decoratief patroon in.
  • Schuif de bakplaat in de oven en verlaag de temperatuur naar 200 ⁰C. Bak de duivekater in ca. 35 minuten gaar.

Tip

In de instructievideo's op www.meesterlijkbrood.nl demonstreert Robèrt de belangrijkste basistechnieken van brood bakken, waaronder kneden (met de hand en machinaal). opbollen en oppunten.