Ingrediënten
- 185 g gezoete slagroom
- 30 g water
- 300 g kristalsuiker
- 150 g basterdsuiker
- merg van ½ vanillestokje
- 150 g poedersuiker, gezeefd
Extra nodig
- (suiker)thermometer
- doseertrechter
- rondjesmat
Werkwijze
Kook alle ingrediënten behalve de poedersuiker in een pannetje tot 116 °C.
Haal de pan van het vuur en roer de poedersuiker erdoorheen. Roer niet te lang: de massa moet goed gemengd en iets ingedikt zijn, maar als hij té veel kristalliseert, krijg je geen mooi gladde borstplaat meer. Als de massa heel licht aan de zijkant van de pan blijft plakken, of als er al snel een dun vliesje ontstaat als je stopt met roeren, is het goed.
Doe de massa in de doseertrechter en giet hem in de openingen van de rondjesmat. Laat stevig worden. Los de borstplaat zodra hij voldoende stevig is en laat omgekeerd verder drogen.
Smaakvariaties
- Mokka: voeg 110 ⁰C een scheutje koffie-extract toe.
- Chocolade: voeg tegelijk met de poedersuiker 12 g gezeefde cacao toe.