Home - Over Robčrt van Beckhoven - Veel gestelde vragen aan Robčrt

Veel gestelde vragen aan Robčrt

Welke opleiding heb je gevolgd?
‘Ik ben begonnen met de opleiding aan de vakschool in Wageningen. Naar school gaan was voor mij net als voor veel kinderen niet iets waar ik elke dag naar uitkeek. Ik wilde wel graag brood bakken en taartjes maken, maar theorielessen waren toen niet aan mij besteed. Maar zonder kennis kom je nergens en uiteindelijk heb ik toch de opleiding afgerond. Ondertussen nam ik ook al deel aan wedstrijden en in 1980 werd ik Nederlands jeugdkampioen brood bakken. Kort daarna ging ik naar België en daar zag ik dat het vak van patissier meer inhield dan alleen een taartje bakken. Ik volgde heel veel specialistische cursussen en verschillende mensen, onder wie mijn leraar Jan Leerkes en de beroemde kok Cas Spijkers, stimuleerden mij om steeds een stapje verder te gaan.’  

                                                                                                  

Waarom ben je boulanger/patissier geworden?
‘In ons gezin nam brood en gebak een belangrijke plaats in, want mijn vader had een bakkerij. Ik vond bakker worden maar niks, tot ik een keer een taartje mocht maken. Ik weet nu nog wat het was: een vruchtenvlaaitje. Nou, daar kon ik wel wat mee, want je kunt natuurlijk heel veel verschillende vruchten gebruiken. Vanaf dat moment stond het voor mij vast: ik word bakker!’

Moet je veelzijdig zijn voor dit beroep?
‘Veelzijdigheid is een eerste vereiste als je boulanger/patissier wilt worden. Je moet over vakkennis beschikken en creatief zijn, maar je moet bijvoorbeeld ook economisch inzicht hebben om te kunnen berekenen of het financieel haalbaar is om een bepaald product te maken en er ook nog winst mee te maken. Verder moet je natuurlijk handig zijn en oplossingen kunnen bedenken voor problemen die je tegenkomt als dingen anders gaan dan je wilt, als je te maken krijgt met temperatuurverschillen in de werkomgeving bijvoorbeeld.’

Hoe kom je aan (nieuwe) recepten?
‘Ik zie steeds weer mogelijkheden om een ander product te maken. Natuurlijk zijn er wel wetten die gerespecteerd moeten worden en kun je bijvoorbeeld niet in plaats van 1 kg bloem maar 100 g gebruiken. Daarom besteed ik heel veel tijd aan het uitproberen van nieuwe producten. Als een product is geworden zoals ik het wil, schrijf ik het recept. Wat overigens niet wil niet zeggen dat het dan af is, want ik wil wel steeds blijven kijken of er nog iets verbeterd kan worden.’

Werk je alleen of samen met anderen?
‘Samenwerken is in het vak van boulanger/patissier het belangrijkste dat er is. In de bakkerij let je constant op elkaar. Niet op een controlerende manier, maar gewoon om te zorgen dat het product dat gemaakt wordt het beste is dat de klant kan verwachten. Bij mij in het bedrijf werkt een team van 28 mensen. Die zijn allemaal zo op elkaar ingespeeld dat ze bij wijze van spreken zonder enige vorm van aansturing de dagelijkse productie kunnen verzorgen. Het Nederlands Patisserie Team en het Nederlands Boulanger Team, waarin patisseriers en boulangers samen de strijd aan gaan tegen andere teams in internationale kampioenschappen, zijn ook mooie voorbeelden van samenwerking. Ik zou zelf trouwens ook echt niet als eenling kunnen functioneren.’

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?
‘Geen dag is hetzelfde. Dat komt doordat ik niet alleen patissier en boulanger ben, maar ook een bedrijf run waarin ik ook nog cursussen geef. Daarnaast treed ik op in diverse televisieprogramma’s zoals Heel Holland bakt, de CupCakeCup en Tijd voor MAX, en schrijf ik geregeld voor tijdschriften. Ook word ik vaak gevraagd als gastdocent en doe ik mee aan wedstrijden. Je begrijpt: een ‘gemiddelde’ werkdag bestaat niet. Het enige dat iedere dag hetzelfde is, is dat ik nadat ik ben opgestaan mijn tanden poets.’

Hoe wordt er gewerkt in de bakkerij?
‘Dat kun je zelf komen bekijken! Bij de verhuizing naar de Leerfabriek in Oisterwijk hebben we een open bakkerij gecreëerd: via een lange glazen gang kun je mij en mijn team van bakkers en patissiers aan het werk zien. Soms nodig ik ook klanten in de winkel uit om even binnen te kijken, waarbij ik dan wat meer uitleg geef over de productie. Daar wordt zo enthousiast op gereageerd dat we inmiddels ook rondleidingen organiseren. Na een ontvangst met koffie/thee met natuurlijk iets lekkers vertel ik iets over smaak en kwaliteit van ingrediënten en daarna geef ik een rondleiding door de bakkerij. Zo krijg je echt een kijkje in onze keuken. Houd onze Facebookpagina in de gaten als je ook een keer zo’n rondleiding wil bijwonen.’

Wie geeft de cursussen?
‘In het begin gaf ik alle cursussen zelf, maar wegens het grote succes en de vele aanmeldingen – en mijn steeds voller rakende agenda – ben ik op zoek gegaan naar versterking. De cursusprogramma’s zijn volledig door mijzelf ontwikkeld en ik blijf zelf ook een deel van de cursussen geven – ik vind het veel te leuk om ermee te stoppen – maar doe dat nu dus samen met een zorgvuldig en door mij persoonlijk samengesteld team van experts.’

Wat vind je zelf het lekkerste product?
‘Verse en goede ingrediënten maken van elk product dat net uit de oven komt iets bijzonders. Als je het mij persoonlijk vraagt, dan is vers bladerdeeg iets waarvan het water me nog steeds in de mond loopt.’

Wat zijn eigenschappen die je voor dit vak moet hebben?
‘Je moet zeker creatief zijn en passie voor het vak hebben. Als je dan ook nog doorzettingsvermogen hebt – want niet alles lukt in één keer – dan kom je ver. En je moet geen 9-tot-5-mentaliteit hebben, want de uren die gemoeid zijn met het ontwikkelen van een nieuw product zijn soms niet te tellen.’

Wat zijn de minder leuke kanten van het vak?
‘De producten die ik maak zijn aan bederf onderhevig en met een winkel kom je er niet onderuit om soms producten te moeten weggooien. Dat doet zeer aan mijn hart. Wat ik soms ook moeilijk vind, is dat de consument wel bewondering heeft voor een fraaie creatie op patisseriegebied maar dan toch – omdat het veilig en bekend is – kiest voor de appelbol. De gemiddelde Nederlander vindt patisserieproducten ook al snel duur en ziet niet hoeveel werk er in een product gaat zitten. Gelukkig komt er nu, onder andere door de uitzendingen van Heel Holland bakt, meer waardering voor de producten.’

Wat is het leukste van het vak?
‘Ik word helemaal blij vanbinnen als ik een product gemaakt heb, vooral als ik er andere mensen blij mee kan maken.’