Home - Ons brood

Ons brood

Een van de geheimen achter de volle smaak van ons brood is desem. Desem is een natuurlijk rijsmiddel, gemaakt van niets meer dan bloem en water.

Duizenden jaren geleden bakten de Egyptenaren al brood met desem. In de 19de en 20ste eeuw maakte desem korte tijd plaats voor bakkersgist als rijsmiddel, maar de laatste jaren maakt desembrood duidelijk een comeback. Ook bij Robèrt bakken we het liefst ambachtelijk met desem. Dat heeft verschillende voordelen.

  • Lange rijstijden
    Desem heeft een langere rijstijd nodig dan gist, tot wel 24 uur. Je zou het misschien niet verwachten, maar dat is heel praktisch. De rijstijd kunnen we namelijk zo inrichten dat we niet ’s nachts hoeven te bakken. We kneden onze degen ’s ochtends vroeg en bakken ze de volgende ochtend af.
  • Gezonde keuze
    Desembrood is beter verteerbaar dan gistbrood. Je lichaam kan de gezonde stoffen in het brood, zoals mineralen en sporen, beter opnemen. Dat komt doordat fytinezuur, een stofje dat van nature in de graankorrel zit en de opname van gezonde stoffen als het ware blokkeert, tijdens de bereiding van desembrood wordt afgebroken. Dat heeft te maken met de lange rijstijd en de lichtzure omgeving. 
  • Rijke smaak
    Desem moet lang rijpen en hoe langer je rijpt, hoe meer de smaak van de bloem of het meel zich kan ontwikkelen.

Assortiment

Wit

Een klassieker. Het witmeel dat wij gebruiken is niet gebleekt, zoals vaak wel gebeurt.
De combinatie met onze tarwedesem resulteert in een wit met karakter.

Volkoren

100% volkorenmeel: een traditioneel brood met een heerlijke smaak.

Spelt

Ons speltbrood is écht speltbrood: 80% volkoren speltmeel en 20% speltbloem. Geen tarwe dus.

Meergranen

De grote hoeveelheid pitten en zaden zit niet alleen aan de buitenkant!
Het geheim van de volle smaak zit hem erin dat we de pitten en zaden eerst roosteren.

Abdij

Toegankelijk en erg smakelijk, gemaakt van tarwebloem en 25% rogge.
De rogge weken en koken we in bier.

Donker abdij

Robèrts favoriet: een combinatie van abdij- en meergranenbrood,
met lekker veel sesamzaadjes aan de buitenkant.

Roodkorn

Een voedzaam brood met een harde korrel van 100% roodkorn, een van oorsprong
Australische oertarwe.

Rogge

Roggebrood van de zuiverste rogge(bloem), lekker stevig en met een aangenaam zuurtje.

Robèrt (zure rakker)

Een mix van roggebloem, tarwebloem en tarwemeel. Door een uitgebreid rijpingsproces
van 48 uur ontstaat een wat zure, krachtige smaak.

 

Daarnaast verkopen we vele soorten luxe broden:

  • kaasbrood
  • vierkazenbrood
  • verwenbrood (witbrood met gedroogde vruchten en chocolade)
  • honing-notenbrood
  • vijgen-speltbrood
  • stokbroden
  • focaccia
  • ciabatta
  • worstenbroodjes
  • … en nog veel meer!