Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Ambassadeur voor Kinderfonds MAMAS

Soms komt er onbewust iets op je pad. En dan komt het nog eens voorbij, en dan ineens nog eens... En dat is dan het moment om er iets mee te doen. In dit geval resulteerde dat in mijn ambassadeurschap voor Kinderfonds MAMAS.

Een jaar of twintig geleden ging ik voor het eerst met Rudolph van Veen naar Zuid-Afrika om een buffet te maken voor een goed doel. Jaren later werkte ik voor mijn eerste tv-optreden, een aflevering van het programma Hemelse spijzen, samen met een priester die aidswezen in Zuid-Afrika te eten gaf, zodat de medicijnen zouden aanslaan (hiv-medicatie wordt zonder voeding niet goed opgenomen, red.). En puur toevallig kwam ik ruim tien jaar geleden in aanraking met Kinderfonds MAMAS, dat toen nog Nelson Mandela Kinderfonds heette. Ik had nog geen idee waar dat uiteindelijk allemaal toe zou leiden.

Kinderfonds MAMAS biedt financiële steun aan Zuid-Afrikaanse vrouwen die in lokale projecten zorgen voor kinderen die in armoede leven en weinig toekomstperspectief hebben. Dat doen ze geheel belangeloos en het fonds ziet erop toe dat alles
naar de kinderen gaat. Pirjo werd geraakt door het werk van de MAMAS en werd donateur. Jaren later, inmiddels twee jaar geleden, werd Pirjo gebeld door Kinderfonds MAMAS of ze mee wilde werken aan een actie voor fondsenwerving. Ze wisten
toen niet dat zij al jarenlang donateur was, maar zochten steun voor deze actie bij de vrouwen van BN’ers. Pirjo stemde in en zette in samenwerking met Kinderfonds en SBS6 een candidcamera-actie op touw.

Sommigen van jullie zullen zich dat misschien nog wel herinneren? Zogenaamd kwam er een delegatie Chinezen op bezoek in onze bakkerij; als ze onder de indruk zouden zijn van onze productpresentatie, zouden wij in China mogen leveren. Ik stond die dag op een beurs en was bekaf, maar moest voor deze presentatie nog ‘even’ naar Oisterwijk. Ik vond het wel vreemd dat dit op zondagavond moest, maar weet het aan de ongetwijfeld drukke agenda van de Chinese kopstukken. Onderweg belde Pirjo nog om aan te geven dat het wel wat meer om het lijf had dan we in eerste instantie dachten, maar dat zij het met drie collega’s allemaal had geregeld – die natuurlijk allemaal in het complot zaten. Eenmaal bij de presentatie ging er van alles mis en ontstond er op z’n zachtst gezegd een kleine chaos met taart op de grond en een diep beledigde Chinese delegatie…

Pas toen er zomaar 25 collega’s binnen kwamen gelopen, gevolgd door een geluidsman die ik kende van eerdere tv-opnames, besefte ik wat er aan de hand was. Smile, you’re on candid camera! Al met al was het een geslaagde actie. Voor een prachtig doel, zoveel werd me tijdens de bijbehorende televisie-uitzending wel duidelijk.

En nu werd ik dit najaar door de directeur van Kinderfonds MAMAS gevraagd of ik ambassadeur wil worden. Mijn eerste reactie? Jeetje, wat kan ik nu voor een verschil maken voor kinderen in Zuid-Afrika? Toch heeft mijn werk meer raakvlakken met de MAMAS dan je in eerste instantie zou denken. Wat ons bindt, is voeding als basis, aandacht voor duurzaamheid en kennisdeling. Ik ga het verhaal van de MAMAS en ‘hun’ kinderen vertellen en hopelijk mag ik wat toevoegen en me laten inspireren door hun verhalen en recepten. Wat een eer, ik ga ervoor!


Fijne dagen!

Robèrt