Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Temperatuur desem voor gebruik

Een tijdje geleden heb ik bij jullie de cursus Brood 3 mogen volgen. Ook heb ik het boek Meesterlijk brood, waarin een stuk staat over moederdesem. Nu ben ik thuis aan het bakken, maar heb ik daar nog een vraag over. Bij punt 7 staat: 'Na 5 dagen is je desem klaar om gebruikt te worden'. Kan dit gelijk vanuit de koelkast gebruikt worden? En moet de moederdesem nog aangelengd worden, waarna het weer 24 uur moet rusten? Anders is je moederdesem zo op, natuurlijk.

Het beste is om de desem eerst op kamertemperatuur te laten komen, voordat je het gebruikt om brood te bakken. Om ervoor te zorgen dat je moederdesem niet opraakt, moet je altijd 10% overhouden. Als je bijvoorbeeld 100 g desem hebt, gebruik je er maximaal 90 g van. Daarna vul je de overgebleven 10 g aan met 45 g bloem en 45 g water.