Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Recept voor desembrood

Heb je een basisrecept voor desembrood?

Begin je net met desembrood bakken, dan is het witte desembrood uit Robèrts boek Meesterlijk brood een goed startpunt.

Ingrediënten voor 2 stuks van ca. 400 g

  • 400 g tarwebloem
  • 100 g desem
  • 2 g gist
  • 8 g zout
  • 230-240 g water

Werkwijze

Meng de ingrediënten en kneed ze tot een min of meer soepel deeg. Het blijft min of meer slap, maar je moet het wel kunnen hanteren.

Leg het deeg in een met olie ingevette plastic bak met deksel. Laat minimaal 30 minuten rijzen; het rijsproces moet duidelijk op gang zijn gekomen.

Vouw het deeg voorzichtig op: één keer in de lengte en één keer in de breedte. Doe dit voorzichtig, want je wilt zoveel mogelijk de lucht in het deeg vasthouden. Doe het deksel weer op de bak en laat het deeg opnieuw 30-45 minuten rusten.

Vouw het deeg nogmaals één keer in de lengte en één keer in de breedte.

Neem het deeg uit de bak, verdeel het in 2 stukken en bol deze voorzichtig op. Laat de bollen 30 minuten rijzen tussen met bloem bestrooide deegkleedjes.

Modelleer het deeg tot mooie bollen en leg ze in rijsmandjes. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat leg je de sluiting naar boven (bolbrood) of naar beneden (bolbrood met krokante rand). Als je geen rijsmandje hebt, kun je ook een non woven haarnetje in een plastic kom leggen en het deeg daarin leggen. Laat het deeg 15 minuten buiten de koelkast rijzen en dek af met plastic; let op dat het deeg niet in aanraking komt met het plastic. Leg het deeg nu 12-24 uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm ondertussen de oven voor op 240 graden Celsius.

Draai de rijsmandjes voorzichtig om boven een ingevette en met bloem bestrooie bakplaat, zodat de deegbollen erop rollen. Schuif de broden in de oven, verlaag de oventemperatuur na het inschieten naar 210 graden Celsius en bak de broden 25-30 minuten.