Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Probleem met desembrood

Ik probeer desembrood te bakken, maar dat verloopt nog niet zo soepel. De ingrediënten zijn 500 g volkorenmeel, 200 g desem, 200 g water en 8 g zout. Ik kneed alles met de keukenmachine en laat het daarna tien minuten rusten. Dan kneed ik het deeg vijf minuten met de hand en laat het weer tien minuten rusten. Vervolgens bol ik het op, waarna het weer een uur mag rusten. Tot slot vorm ik het deeg en laat ik het drie tot vier uur rijzen. Daarna wil ik het bakken, maar het deeg zakt in elkaar als ik de vorm onder de theedoek uit haal. In de oven rijst het dan niet meer zo en wordt het een vast brood. Wat doe ik fout? 

Wat het recept betreft, neem eens 150 g desem en voeg daar 2 g verse gist aan toe (ca. 0,5%). Dat gaat helpen. Met een minimale hoeveelheid gist help je de desemcultuur op gang te komen, maar profiteer je nog steeds van de rijke smaak en andere voordelen van desem. Niks mis mee! En waarschijnlijk is 200 g water te weinig. Probeer eens minimaal 300 g water toe te voegen. Het deeg hoef je niet met de hand te kneden; gewoon met de keukenmachine in één keer afkneden. De rijstijd ligt aan de kwaliteit van het deeg. Dat is dus uitproberen. Je kunt ook eens dit basisrecept proberen.