Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

(Moeder)desem invriezen?

Kan ik (moeder)desem invriezen voor later gebruik?

Robèrt heeft zelf ook desem in de vriezer liggen. Die heeft hij nog nooit doorgestart omdat hij elke dag brood bakt met zijn huidige desem. Maar het zou moeten kunnen!

Laat de desem eerst langzaam ontdooien in de koelkast en laat hem daarna een paar uur op kamertemperatuur staan. En dan ga je gewoon verder waar je was gebleven voordat je de desem invroor. Dus bijvoeden met gelijke delen water en bloem, op kamertemperatuur laten gisten en dan in de koelkast bewaren. Misschien dat het wel een paar dagen duurt voordat er echt weer leven/beweging in komt, dus geeft niet direct op. En daarna is het weer een kwestie van je desem onderhouden.

Het zal misschien best een beetje experimenteren zijn, maar probeer het gewoon eens! Lukt het toch niet of bevalt het resultaat je niet, dan kun je altijd nog een nieuwe desem starten.