Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Italiaanse meringue

Hoe maak je een mooie meringue op een taartje zonder dat deze uitloopt of inzakt?

Maak een kookschuim, oftewel een Italiaanse meringue! Italiaanse meringue maak je met kokendheet suikerwater, waardoor de eiwitten bij de bereiding van het schuim gaar en heel stevig worden. Ze lopen dan niet meer terug. Bonusvoordeel is dat de eiwitten bij deze bereiding gepasteuriseerd zijn en je je dus ook geen zorgen hoeft te maken over voedselveiligheid. Iedereen kan hiervan genieten, ook bijvoorbeeld kinderen en zwangere vrouwen.

Italiaanse meringue
1 deel eiwit
2 delen suiker

Werkwijze

  • Klop het eiwit luchtig.
  • Voeg een beetje van de suiker toe en klop het eiwit nu volledig luchtig en stijf.
  • Verwarm de rest van de suiker met 1/3 water tot 120 ⁰C.
  • Voeg het hete suikerwater toe aan het opgeklopte eiwit terwijl de machine draait en klop de massa rustig koud (tot iets boven lichaamstemperatuur). Je kunt het zien als het goed is: het moet een mooi glanzende, zachte meringue zijn, een beetje satijnachtig.
  • Eventueel kun je de meringue afbranden met een gasbrandertje voor een subtiel roostersmaakje. Zo bescherm je het schuim tegelijkertijd tegen uitdrogen.