Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Hoe maak je een desem?

Hoe maak je een desem?

Volg het desemstappenplan hieronder:

  1. Zet fruitschillen of rozijnen onder water in bijvoorbeeld een grote weckpot en laat dit op kamertemperatuur fermenteren. Roer het fruitwater elke dag om. Zo voorkom je dat het gaat schimmelen.
  2. Na een paar dagen gaat het fruitwater gisten. Zeef dan het water en vang het op; het fruit mag weg.
  3. Meng 100 g (tarwe)bloem met 100 g fruitwater in een glazen pot. Roer goed en dek af met een deksel. Laat dit mengsel een uur op kamertemperatuur staan (of enkele uren, tot je ziet dat het rijsproces goed op gang is gekomen) en bewaar het daarna in de koelkast.
  4. Roer je desemstarter de volgende dag om en voeg 'voeding' toe: 50 g tarwebloem en 50 g water. Laat weer een uur of enkele uren op kamertemperatuur staan voordat je hem terugzet in de koelkast.
  5. Herhaal stap 4 nog drie keer.
  6. Je desem is nu klaar voor gebruik.

Tip: als je een glazen pot of fles gebruikt en streepjes zet aan de buitenkant, kun je je desem zien groeien. Op dag vijf zie je het ook bruisen en bubbelen.