Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Gist in desembrood

Zit er écht geen gist in jullie desembrood?

Een desem bestaat uit water en bloem en komt onder de juiste bewaaromstandigheden ‘tot leven’ doordat micro-organismen uit het water, de bloem en de lucht zich ontwikkelen in het deeg. Deels zijn dat melk- en azijnzuurbacteriën, deels (wilde) gisten. De gisten in onze desem zijn allemaal wilde gisten. Omdat wij verder geen tot nauwelijks bakkersgist verwerken is onze desem daar vrij van. We hebben overigens onze desem laten analyseren in de desembibliotheek in België; hij blijkt vooral bacteriën te bevatten die veel in Kazachstan voorkomen, men denkt vanwege de omgeving hier in de fabriek, waar honderd jaar leer is gelooid. Zo zie je maar hoe ver de invloed van de omgeving gaat! Strikt genomen zit er dus in elk brood gist; brood zonder gist bestaat niet.

In de industrie zijn wel broden in omloop waar maar een deel desem op zit om de naam desembrood te mogen dragen, of waar dood desempoeder aan wordt toegevoegd voor de smaak. Wij werken volledig met verse desem en geven het brood echt de tijd voor die mooie rijping, krachtige smaakontwikkeling en gezondheidsvoordelen.