Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Fruitwater bewaren

Kan ik het fruitwater van mijn desem bewaren en later opnieuw gebruiken?

Interessante vraag! Zelf doe ik het nooit, maar dat wil niet zeggen dat het niet kan.

De reden dat je fruitwater gebruikt om een desem op te starten, is dat er zich gistcellen moeten ontwikkelen. De suikers uit het fruit zijn een snelle voeding voor de gist. Later in het proces voed je de gistcellen met water en bloem, oftewel zetmeel. Hierbij scheiden de gistcellen afvalstofjes uit die het brood z’n lekker volle aroma geven.

Voeg je in plaats van water fruitwater toe, dan zullen de gistcellen de suikers uit het fruitwater gebruiken en snel groeien – zo geef je ze dus eigenlijk een boost. Maar voeg niet té veel fruitwater (en dus suikers) toe, want dan mis je de omzetting vanuit het zetmeel, en dus de aroma’s.