Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Desem gelukt?

Hoe weet je of een desem gelukt is?

Hoe meer ervaring je hebt met desembrood bakken, hoe beter je kunt inschatten of een desem goed gelukt is of niet. Vooral lekker veel experimenteren is dus sowieso een aanrader! Desalniettemin zijn er wel een paar aanwijzingen dat je desem zich goed heeft ontwikkeld:

  • Er komt een duidelijk gistproces op gang als je de desem op kamertemperatuur laat staan.
  • Als je er een klein beetje van proeft, ontdek je dat de desem een yoghurtachtig zuurtje heeft.*

De beste proef op de som blijft natuurlijk altijd: kun je er een lekker brood van bakken? Dat is een kwestie van uitproberen.

* Let op: als je desem té zuur is, is hij waarschijnlijk al 'te ver' en doet hij niet zoveel meer. Je moet dan eigenlijk een nieuwe desem starten.