Bijrobert.nl maakt gebruik van functionele en analytische cookies om u beter van dienst te kunnen zijn, daarnaast willen we graag uw toestemming voor onze marketing cookies waarmee wij u beter en persoonlijkere aanbiedingen kunnen doen op partnersites. Gaat u akkoord met het plaatsen van deze cookies?

Brabants roggebrood licht van kleur?

Het Brabants roggebrood uit Meesterlijk brood is bijna net zo licht als tarwebrood. Klopt dat wel?

Ja, dat klopt! Veel mensen denken bij roggebrood automatisch aan het donkere Friese roggebrood, maar dat dankt z’n kleur aan het lange productieproces. Roggebloem en -meel zelf zijn licht(grijzig) van kleur.

Fries roggebrood wordt gemaakt van gebroken roggekorrels, bevat relatief veel vocht en dankt z’n donkere kleur aan de lange baktijd – tot wel tien, vijftien uur – waarbij ook een zekere karamellisering plaatsvindt. Dat verklaart ook de wat zoetige smaak.

Brabants roggebrood wordt gemaakt van gemalen roggekorrels (roggebloem of -meel), dat ook vaak nog wordt gemixt met tarwe. Het bevat minder vocht en wordt ook minder lang gebakken. Dat geeft een kleur die inderdaad wel wat doet denken aan tarwebrood, maar dan wat grijziger. Als je in een recept roggebloem vervangt door roggemeel wordt het nog wel wat donkerder, maar nooit zo donker als Fries roggebrood.